طرح جامع خشکسالی،
حلقه گمشده در برنامهریزی مدیریت منابع آب ایران
نشریه شماره 14، آبان 1387
تحليلهاي ارايه شده برای مقابله با خشکسالی بر لزوم مطالعات سطرح جامع خشكسالي كشور تاكيد دارد و تاسيس يك مركز مستقل مطالعاتي پيشنهاد شدهاست. بر اساس اظهارات معاون وزیر نيرو در امور آب ميزان بارشهاي جوي ايران طي 6 ماه اول سال آبي 1387-1386 حدود 21 درصد نسبت به متوسط 32 ساله دوره مشابه كاهش داشته است. ميانگين دما طي همين دوره در بعضي مناطق تا حدود 4 درجه سانتيگراد افزايش يافته، ذخيره آب تعدادي از سدهاي مهم كشور از جمله كرج، لتيان، لار، جيرفت، استقلال ميناب، سفيدرود، زاينده رود و ... تا حدود 50 درصد كاهش يافته و حجم رواناب 36 رودخانه شاخص كشور نيز نسبت به متوسط درازمدت حدود 45درصد و در برخي حوضهها نظير هرمزگان، كرمان، سيستان و بلوچستان و خراسان تا حدود 80درصد كاهش يافت.
بر اساس پيشبينيهاي انجام شده – در بهار - بروز خشكسالي و كم آبي در حداقل هفت استان كشور و بروز تنش آبي در پنج استان ديگر حتمي خواهد بود. همچنين بر اساس گزارش سازمان ملل متحد ايران طي دهه گذشته دچار خشكسالي های پياپي بوده و در سال جاري وخيمترين سال را پيش روي دارد. سالهاست كه اغلب سخنرانيها و خطابههاي مرتبط با منابع آب ايران با اين جمله ايران با متوسط 250 ميليمتر بارندگي از كشورهاي خشك و نيمه خشك جهان است آغاز ميشود و حدود پنج سال است كه اخبار و كمبود آب توسط مسولان و دستاندركاران اجرايي گوشزد شده است. با وجود اينكه زمينههاي بحران كم آبي در برخي مناطق كشور عينيت يافته هنوز افكار عمومي اهميت مساله را به خوبي درك نكرده و كماكان پندار زوال ناپذيري منابع آب در جامعه جاري ميباشد. در برنامه های وزارت نيرو خشكسالي به عنوان يك محور مستقل اساسي مورد توجه قرار نگرفته است در حالي كه توجه به صادرات آب مخصوصا به كشورهاي جنوبي به عنوان يك كالاي صادراتي استراتژيك به عنوان يكي از محورهاي اصلي برنامه ها در نظر گرفته شده است.
محورهاي اساسي پیشنهادی در برنامههای جامع مديريت مقابله با خشكسالي به صورت زیر است:
برنامهريزي مديريت مقابله با خشكسالي ميتواند به صورت ناحيهاي، ملي، منطقهاي و حتي جهاني انجام شود و در هر مورد شامل مجموعهاي از طرحها و راهكارهاي كوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت باشد. زمان مناسب براي انجام مطالعات و تدوين برنامه جامع قبل از بروز خشكساليهاي گسترده است و از ديدگاه مديريت برنامه جامع با توجه به مديريت بحران، مديريت ريسك و مديريت كنترل خطرات احتمالي تدوين ميشود. مديريت بحران بيشتر جنبههاي تنشزا و بحرانهاي اجتماعي و اقتصادي ناشي از بروز خشكسالي و اقدامات اضطراري و واكنشي براي كنترل اين پديده را مدنظر قرار ميدهد و در مديريت ريسك كليه پديدههاي ناشي از شروع تداوم و شدت خشكسالي بررسي و راهكارهاي موثر ميان مدت و بلندمدت براي پيشبيني و مقابله با حالتهاي مختلف خشكسالي تبيين ميشود.
ايالات متحده آمريكا نیز يك دوره طولاني خشكسالي از 1985 تا سال 1996 ميلادي را دیده و خسارتهاي قابل ملاحظهاي تجربه کرده است. مهمترين عكسالعمل آمريكا در مقابل اين پديده تدوين برنامه جامع مقابله با خشكسالي است. در برنامه جامع آمريكا، محورهاي زير به صورت ويژه مورد توجه قرار گرفتهاند:
1-تهيه برنامههاي مقابله با خشكسالي به صورت ایالتي
2- بررسي و ارزيابي عملكرد برنامهها براي بدترين شرايط ممكن و در صورت امكان آزمون عملي آنها
3- ايجاد شوراي بلاياي طبيعي
4- تفكيك وظايف و مسوليتها و تبيين چگونگي ارتباط دستگاههاي اجرايي استانهاي مختلف با يكديگر و رابطه هر كدام از ایالتها با مركز به منظور جلوگيري از بروز ناهماهنگيها در مواقع بحراني
5- توصيه و ترغيب بهرهبرداران عمده آب به داشتن طرحهاي مقابله با خشكسالي و آمادگي براي مواجهه شدن با كمبود آب
طي چند سال گذشته نمونههايي از برنامههايي تجربه شده در آمريكا توسط متخصصان ايراني ارزيابي و به عنوان الگو و راهنماي كلي براي برنامهريزي توصيه شده است كه از جمله مي توان به خزانه داري ليلا و همكاران، 1379 و قدرت نما قهرمان 1380 اشاره كرد. هر دو يك الگوي 10 مرحلهاي را به عنوان ساختار و محور اصلي براي مديريت مقابله با خشكسالي مطرح نمودهاند.
اغلب راهكارهايي كه تاكنون براي مديريت مقابله با خشكسالي مورد توجه قرار گرفته تجربههاي مراكز مطالعاتي و برنامهريزي آمريكا ميباشند كه اطلاعاتي جامع و مفيد در زمينه كمبود نيازها و ضرورتها و روشهاي برنامهريزي ارايه ميكنند. بدليل تفاوتهاي اقليمي و اجتماعي پديده خشكسالي ؛ شدت، تداوم و راهكارهاي مقابله با آن در ايران به مطالعاتي گسترده و اختصاصي نياز دارد. از طرفي آنچه در اين تجربهها ارايه شده ارزيابي، پيش بيني، كنترل و مقابله با پيآمدهاي خشكسالي است و در آنها پديده خشكسالي به صورت مستقل مورد توجه قرار گرفته در حالي كه در اقليمهاي خشك و نيمه خشك نظير ايران، خشكسالي ميتواند از عوامل اصلي تاثيرگذار بر مديريت جامع منابع آب باشد. تبديل بيابانهاي خشك سرزمينهاي سرسبز و مصفا از شاهكارهاي ايرانيان قديم بوده و عامل اين موفقيت استفاده از پروژههاي كوچك استحصال و بهرهبرداري از آب در سطحي گسترده ميباشد. اجراي طرحهاي ذخيرهسازي و مصرف سيلاب در كنار آبراههها در مناطق حاشيه كوير حاكي از آن است كه در مديريت سنتي منابع آب ايران پديدههاي سيل و كم آبي به صورت توام مورد توجه قرار گرفته و نتيجهاي موثر در پي داشته است. اين در حالي است كه در حال حاضر سياستگذاريها و برنامهريزي جامع آب كشور با استفاده از نتايج مطالعات طرح جامع آب و بر مبناي شرايط عادي و با استفاده از ميانگين درازمدت دادهها انجام ميشود كه با توجه به تفاوت ارقام بيشينه و كمينه، چنين روشي ميتواند به اتلاف هزينه يا بازدهي كم پروژهها در شرايط خشكسالي و يا آسيبپذيري در شرايط پرآبي منجر شود به نظر میرسد انجام مطالعات طرح جامع سيل و طرح جامع خشكسالي دو ضرورت اجتناب پذير براي تصميمگيري توام و منطقي میباشد و با توجه به اينكه مطالعات طرح جامع سيل كشور چند سالي است كه آغاز شده طرح جامع خشكسالي حلقه گم شده برنامهريزي مديريت منابع آب ايران ميباشد. برنامهريزي مديريت مقابله با خشكسالي كشور در صورتي موفق خواهد بود كه پاسخگوي مسايل مرتبط با دو ديدگاه ذكر شده ( خشكسالي به عنوان پديدهاي مستقل و خشكسالي به عنوان پديدهاي اثرگذار بر مطالعات مرتبط با مرحله ارزيابي از برنامه جامع مقابله با خشكسالي و به طور عمده تعيين شاخص خشكسالي، ارزيابي شدت، مدت و فراواني آن خشكسالي است. مطالعات لازم در اين زمينه را در سطح اول شامل ارزيابي شدت، مدت و فراواني خشكسالي در نقاط مختلف كشور و راهكارهاي مقابل با آن ميشود. اين مطالعات را ميتوان نخستين مرحله از مطالعات و طرح جامع خشكسالي كشور ناميد كه شناخت كافي از پديده خشكسالي و روشهاي مقابله با آن را فراهم آورده و امكانات لازم براي فرايند تصميمگيري را فراهم ميآورد.
سطح دوم، شامل نيازهاي تصميمگيري و برنامهريزي براي تحقق بخشيدن به راهكارهاي مقابله با خشكسالي است. در اين مرحله مدلها و سناريوهاي مختلف برنامهريزي مورد توجه قرار ميگيرد و پس از بررسي و ارزيابي آنها به وسيله اطلاعات و دادههاي گذشته ميزان و سطح تاثير هر كدام از برنامهها سنجيده شده و در نهايت كليات برنامه مقابله با خشكسالي تدوين و استراتژیها طراحی ميشود.
همچنين پس از مشخص شدن ويژگيهاي خشكسالي و محورهاي برنامه جامع مقابله با خشكسالي تدوين سياستهاي كلي و قوانين مورد نياز امكانپذير خواهد شد و تنها در اين شرايط است كه قوانين تصويب شده از جامعيت لازم برخوردار خواهند شد.
پس از انجام اين مراحل امكانات لازم جهت تدوين و اجراي برنامه جامع مديريت مقابله با خشكسالي فراهم خواهد شد. در واقع این يك مطالعه جامع در سطح ملي است كه مجموعهاي از راهكارها، دستورالعملها و بانك اطلاعاتي كامل براي مديريت مقابله با خشكسالي به صورت منطقهای و استاني را فراهم ميآورد.
انجام مطالعات طرح جامع خشكسالي و تدوين برنامه جامع مقابله با خشكسالي براي كشور اساسی است و اعمال مديريت بحران در شرايط اضطراري بدون شناخت دقيق از پديده خشكسالي و ابعاد واقعي آن به اتلاف سرمايه و عدم بهرهوري صحيح از امكانات و تواناييهاي كشور منجر خواهد شد.
اثر متقابل رشد جمعيت و تغييرات هيدرولوژيكي بر افزايش مصرف و كاهش توليد آب و ناديده گرفتن خشكسالي در مطالعات و برنامهريزيهاي قبلي كشور اتخاذ يك عزم ملي و برنامهريزي منسجم و كوتاه مدت در اين زمينه را الزامي مينمايد. از طرفي براي تامين اطلاعات و دادههاي مورد نياز، هماهنگي و همكاري بين سازمانها و وزارتخانههاي مختلف ضرورت دارد كه ميتواند از عوامل بازدارنده و ايجاد كننده تاخير در تصمیمگیری و عمل باشد.
به نظر میرسد جهت انجام موارد ذكر شده باید مركزي مستقل تاسيس شده و كليه فعاليتهاي مورد نياز در مركز يادشده برنامهريزي و اجرا شود. اين مركز ميتواند زير نظر كميته ملي كاهش بلاياي طبيعي یا کمیته ملی توسعه پایدار فعاليت نمايد.