پروژه دریای کاسپین

پروژه دریای کاسپین

معرفی پروژه

دریای خزر یا دریای کاسپین، بزرگ‌ترین دریاچه‌ی بسته‌ی جهان است که در آسیا قرار گرفته. در سال 1382 کنوانسیون تهران یا کنوانسیون منطقه‌ای حفاظت از محیط زیست دریای خزر  توسط نمایندگان کشورهای حاشیه‌ی خزر در تهران امضا شد.

کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر در روز 12 آگوست سال 2006میلادی برابر با 21 مرداد 1385 لازم الاجرا شد. همه ساله بزرگداشت این روز به نام روز منطقه‌ای دریای کاسپین در کشورهای عضو کنوانسیون تهران برگزار می‌شود.

دریای کاسپین از ارزشمند‌ترین حلقه‌ها در زنجیره‌ی زیست‌بوم منطقه هیرکانی و یکی از گران‌بهاترین میراث این مرز و بوم است.

سبزکاران با حضور در اولین نشست کشورهای عضو کنوانسیون در باکو، روز منطقه‌ای را به نمایندگی از کشور ایران پیشنهاد داد که مصوب شد.

 

 در طول سالیان با برگزاری و شرکت در برنامه‌های متعدد ملی و منطقه‌ای برای حفاظت از این اکوسیستم ارزشمند تلاش نمودیم:

  • سال 1386: موسسه سبزکاران در همکاری با اداره کل محیط‌زیست گیلان در 22 مرداد اولین بار جشنواره‌ی روز دریای کاسپین را در "اولین جشنواره فک خزری در تالاب بوجاق کیاشهر" برگزار کرد. این برنامه در پارک ملی بوجاق برگزار شد که در آن کارگاه «رسم درخت مشکلات دریای کاسپین»، نمایشگاه کتاب و بخش مسابقه‌ی کودکان بر عهده‌ی سبزکاران بود. در این برنامه بیش از 500 امضا از علاقمندان محیط‌زیست برای تعهد به نجات دریای کاسپین ثبت شد.
  • سال 1387: کارگاه «آشنایی با ارزش ها و کارکردهای کاسپین و روان سازی کنوانسیون کاسپین» به همت موسسه سبزکاران با حضور ۲۰ نفر از علاقمندان به دریای کاسپین با هدف آشنایی با ارزش ها و کارکردهای دریاچه کاسپین، اهمیت آن در زندگی مردم منطقه و کنوانسیون تهران ( کنوانسیون چهارچوبی حفاظت از دریای کاسپین) به مناسبت روز دریای کاسپین در ۲۲ مرداد ۱۳۸۷ در دفتر سبزکاران برگزار شد.
  • سال 1388: به مناسبت این روز از محل تصفیه خانه فاضلاب بندرانزلی بازدید شد و پرتکلی توسط تشکل‌های شرکت کننده بعنوان درخواست برای شتابدهی به راه‌اندازی این تصفیه خانه برای کاهش بار آلودگی دریای کاسپین و تالاب انزلی امضاء شد.
  • سال 1390: جشنواره دریای کاسپین- ساحل مروارید به همت اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان برگزار شد و سبزکاران نیز با اکوموزه و پازل محیط‌زیستی خود در آن شرکت نمود.
  • سال 1390: همایش آلودگی دریای کاسپین با هدف افزایش ۵۰درصد آگاهی محیط‌زیستی شرکت‌کنندگان درباره مسایل و مشکلات دریای کاسپین و راه‌کارهای ساده حمایت از آن برگزار شد. سخنرانان همایش آقای دکتر ثابت رفتار از اعضای هیئت امناء و خانم نسیم طواف‌زاده از اعضای هیئت مدیره بودند.
  • سال 1391: برنامه «سرتوک واکومه» با هدف نشان دادن دریای کاسپین و 5 کشور حاشیه با هدف آشنایی و افزایش آگاهی مردم منطقه با دریای کاسپین، آلودگی‌ها، تغییر اقلیم و جانوران و گیاهان منطقه طراحی و در باغ محتشم رشت برپا شد.
  • سال 1392: به مناسبت دهمین سالگرد کنوانسیون تهران به نمایندگی از تشکل‌های ایران در مراسم بین‌المللی سازمان حافظت از محیط‌زیست کشور شرکت کردیم و در کنار آن نیز برنامه‌ای نیز در پارک لاله تهران با هدف جلب مشارکت شهروندان به حمایت از دریای خزر برگزار شد.
  • سال 1392: به مناسبت دهمین سالگرد کنوانسیون تهران "همایش فوک خزری" با همکاری اداره کل حفاظت از محیط‌زیست گیلان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
  • سال 1393: طرح یک روز در زیر دریای کاسپین با هدف آشنایی با مسایل و مشکلات دریای کاسپین در ساحل انزلی برگزار شد.
  • سال 1394: برنامه‌ی روز دریای کاسپین با برپایی فن‌آموز آموزشی در علم‌الهدی رشت برگزار شد.
  • سال 1394: نماینده‌ی سبزکاران از طرف ایران در نشست منطقه‌ای کنوانسیون تهران در آستاراخان شرکت کرد و گزارش تشکل‌های ایرانی درباره کاسپین را در این نشست ارایه نمود.
  • سال 1395: کتاب کار کاسپین با هدف آشنایی کودکان با دریای کاسپین و مشکلات آن به شکل کارتونی طراحی و با مشارکت کنوانسیون تهران به چاپ رسید.
  • سال 1396: به مناسبت یازدهمین سالگرد کنوانسیون تهران در ساحل سفید امید شهر مرزی آستارا فن‌آموزمان را برپانموده و به آموزش شهروندان و مسافران پرداختیم.
  • سال 1396: موفق شدیم که مجوز حضور در مدارس بندرانزلی با کتاب دریای کاسپین را گرفتیم و به دانش‌آموزان کلاس پنجم شهر انزلی آموزش دادیم.
  • سال 1397: در 21 و 22 مرداد، فن‌آموز دریای کاسپین با همراهی بازی‌های آموزشی از جمله سرسره‌پله و پازل در بلوار انزلی و ساحل منطقه آزاد انزلی برپا شد. هدف اصلی اجرای این پروژه آگاهی‌رسانی درباره‌ی دریای کاسپین و آشنایی با مخاطرات آن برای عموم مردم بود.