آموزش سنتی، بهم پیوستگی فرآیندهای حیاتی را بدرستی با مهارتهای لازمه برای زندگی امروز و درک تاثیرگذاری، روشن نمیسازد و نیاز به شیوههایی نوینی را نشان میدهد تا سبب بروز خلاقیت در افراد شود تا بتوانند با تغییر در رفتار، توانافزایی و تاثیرگذاری هر روزه را تجربه کنند و مسئولیت بپذیرند تا سطح دسترسی و صدایشان گسترش پیدا کند.
با وجود اینکه عصر جدید ارتباطات و فناوریها در آموزش مبتنی بر قواعد و چگونگی یادگیری و یادگیری فرآیندمدار است؛ هنوز هم دوران کودکی نقش مهمی در آغاز یادگیری دارد و بکارگیری شیوههای جدید آموزش اغلب بصورت غیررسمی و با جدا کردن کودکان از فضای صرفا آموزشی و رتبهای یک سویه با درگیر کردن حواس دیداری، شنیداری، گفتاری و لامسه و دخیل کردن آنها بصورت مستقیم در فرآیند آموزشی همراه با فعالیت های مشارکتی، امکان انتقال بهتر مفاهیم آموزشی و نهادینه شدن آن و نیز در افزایش حس مسئولیتپذیری نقش موثری دارد. راهبردهاي آموزش ویژه آموزش محیطزیست به تنهايي براي انجام تمام تدريسها كافي نيست ولي با ترکیب روشها ميتوان به نتايج دلخواه رسيد.
بر این اساس پروژهی "آموزش محیطزیست به زبان ساده برای پایداری توسعه" از سال 1383 طراحی شد، از زیر پروژههای آن میتوان به پروژهی "روستاهای پایدار"، "زنان محور توسعه پایدار شهری"، "آموزشهای محیطزیستی محله محور" و "آموزش مامورین نجات زمین" برای کودکان و نوجوانان اشاره نمود که در تلاش و مرور زمان اصلاح و بهبود یافت.
برخی از آموزشهای حوزه کودکان در سبزکاران:
آموزش کودکان برای مهارتهای مدیریت پسماند – مدارس
از زمان تشکیل سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری رشت، سبزکاران در آموزش شهروندان و مدارس با موضوع پسماند فعال بود، آموزش در مهد کودکها و مدارس ابتدایی در شهر رشت و سایر شهرهای استان گیلان و سپس بصورت مستمر در روستاها در برنامههای سالیانه، جای خود را باز کرده و با موضوع پسماند وارد مدارس شدیم.
آموزش کودکان برای همراهی با پروژه شهر سالم بندرکیاشهر، مدارس بندرکیاشهر
در دل پروژه شهر سالم بندرکیاشهر در سال 1389، آموزش در مدارس ابتدایی شهر و فضای قشنگی از تبادل تجربه و شناخت درباره ارزشهای تالاب بوجاق بین آموزشگران و بچهها و خانوادههای آنان شکل گرفت.
آموزش مامورین نجات زمین – کتاب کار بازیافت
با تغییر مدل آموزشی در مدارس، سبزکاران تصمیم گرفت برای اولین دوره مقطع ششم ابتدایی آموزش بازیافت را با مدلی نو اجرایی نماید، کتاب کاری با موضوع رد پای اکولوژیک و نیز مفهوم رد دست در سال 1391 طراحی شد، آموزشگران آماده شدند و در سال 1392 با حضور در مدارس و ارایه مفاهیم، کتابها به دانشآموزان هدیه داده شد تا با پرنمودن آن بر اساس مفاهیم آموزشی وارد مراحل بعدی پروژه شوند. در جشنی ویژه 3597 دانشآموز آموزش دیده شهر رشت کنار هم آمدن و کتابها را برگرداندند و با بررسی کتابها 1817 دانشآموزی که بیشترین پاسخ را داده بودند دوباره دعوت شده و با روشهای کار گروهی و انتقال پیام آشنا شدند و از آنان خواسته شد تا مفاهیم بازیافت و مدیریت پسماند را به سایرین و اعضای خانواده آموزش داده و به ما گزارش دهند، گزارشهای بسیاری رسید و این دانشآموزان را گرد هم آوردیم تا تیمهای خود را انتخاب نموده و تمرین گروهی نمایند و حدود 700 دانش آموز وارد تمرین گروهی محیطزیستی شدند تا اخبار را گردآوری نمایند، بر اساس بازیافت، بازیابی و استفاده مجدد پروژه تعریف کنند و ... 217 کار به دفتر سبزکاران رسید و بر اساس چک لیست، آموزشگران کارهای رسیده را ارزیابی نموده و 36 دانشآموز بعنوان شهروند نمونه و مامور نجات زمین انتخاب شدند و به آنها هدایایی داده شد مانند دورههای رایگان مستندسازی، روانشناسی و داستاننویسی و نیز کارت مامور نجات زمین به آنان داده شد که از اتوبوسهای شهری رایگان، یک سینما در شهر رشت بصورت ماهانه رایگان، کتابفروشی ماه نو و بدر نیم بها و چند رستوران نیم بها استفاده نمایند. این پروژه دو سال به طول انجامید و هم اکنون این مامورین خود در دل کارهایی بزرگ همچنان مشغول فعالیتاند.
آموزش بازیافت پاکت های چند لایه تتراپک
در دنیای امروز آن چه بسیار مصرف میشود، پاکتهای چند لایه برای نگهداری آبمیوه تا شیر است و با توجه به حجم استفاده روزافزون از این پاکتها، آموزش چیستی و بازیافت آن در دستور کار آموزشی سبزکاران قرار گرفت و در یک برنامه آموزشی مشترک 1717 دانش آموز پایه چهارم ابتدایی شهر رشت در سال 1393 در یک فنآموز ویژه آموزش دیدند و همراه آموزشگران وارد چرخه شده و از تولید کاغذ و تبدیل آن به پاکت را آموزش دیدند و سپس با مسئولیت خود در استفاده از پاکتهای چند لایه آشنا شدند و با آزمایشی عملی دیدند که چطور بازیافت میشود و چه چیزهایی پس از بازیافت از آن تهیه میشود و در انتها همین مفاهیم را بازی نمودند.
تالاب برای زندگی
مدرسه طبیعت وارش در نزدکی تالاب بوجاق و پارک ملی بوجاق بندرکیاشهر از مقاصد آموزشی سبزکاران بوده و به مناسب روز جهانی تالاب سال 1394 با هدف آشنایی کودکان با تالاب و اهمیت آن، تنوع زیستی تالاب، دردسرهای مهاجرت و سرسره و پله محیطزیستی نیز به وارش رفتیم و بازی کردیم و با یکدیگر آموختیم و از تالاب بوجاق بازدیدی داشتیم.
مدرسه تالاب – بوشهر – تهران
مدرسه تالاب در سال 1393 با هدف:
-
آگاهیرسانی به مردم بویژه کودکان به عنوان قشر آموزشپذیر و وارثان آینده این منابع درباره اکوسیستمهای تالابی
-
شناخت تالابها و کارکردهایشان
-
تشکیل باشگاهی از دانشآموزان فعال تالابی سراسر کشور
طراحی شد، میتوانید اطلاعات بیشتر را در صفحه پروژه مطالعه نمایید.
کارگاه معلمان علوم و جغرافیا
به مناسبت روز جهانی تالاب 1394 با هدف درگیر نمودن معلمان در آموزش محیطزیستی و نیز افزایش مهارت معلمان در آموزش مفاهیم توسعه پایدار و خطرات گرمایش زمین بر تالابها و تنوعزیستی طراحی و در موزه تنوعزیستی اداره کل حفاظت محیطزیست گیلان با حضور سر گروههای آموزشی علوم و جغرافیای استان برگزار شد.
در این دوره بازیهای دردسرهای مهاجرت، چرخههای حیات بخش آب، نیتروژن و کربن، زمین خانه ما و سایر جانداران اجرا شد و برای معلمان و ما لذتها و شناخت بسیاری به همراه داشت.