گزارش دو دوره اول جشنواره عکس سرمایه اجتماعی

گزارش دو دوره اول جشنواره عکس سرمایه اجتماعی

گزارش دو دوره اول جشنواره عکس سرمایه اجتماعی

سرمایه اجتمـاعی مجموعه ای از هنجـارهای موجود در سیستم های اجتمـاعی  است که سبـب بالا رفتن سطـح همکاری اعضـای جامعـه گردیـده و نیز سبـب  پاییـن آمـدن سطـح هزینـه تبـادلات و ارتباطـات مـی شـود و برخـلاف دیـگر  سرمایه ها،درصورت مصرف نه تنها کم نمی شود بلکه افزایش نیز می یابد. مثلا هرچه شخص بیشتر خود را در گروه بیشتر سهیم ببیند احساس اشتــراک - جمعی او افزوده می شود. امروزه سرمایـه اجتماعی نقش مهمی در پیشبـــرد  اهداف یک جامعه دارد و پایــه و اســاس سایر سرمایه های کـشور و جامعـه  قرار می گیرد. بدون سرمایه اجـتماعی، پیمودن راههای توسعه و تکامل فرهنگی و اقتصــادی دشوار و ناهمـوار خواهد بود. سرمایــه های مــادی یـک کشــور را دارایــی ها،کارخانه ها،منـابع و تولیدات، راه ها،سدها،تالاب ها و جنگل ها... تشکیل می دهند،وجـود اعتماد در جامعه   سرمایه اجتماعی بالایی را ایجـاد می کند و گاهی وجود حس مشـارکت در بین  افراد یا شرکت در گروه های داوطلبانه عامل افزایش سرمایه اجتماعی می شود. ســرمــایــه اجتــماعــی در هر محلـه و شهـر و جامعـه ای متفـاوت بوده و با  آداب و رسوم و سنن آنان گره خورده و رابطه ای تنگاتنگ دارد.   اهمیت بالای سرمایـه ی اجتمـاعی در پیشبـرد اهـداف یک جامعه و کمک به  توسعـه و پیشـرفت همه جانبه ی آن و سهـم پررنگ آن در گسـترش ارتبـاط و  تعامـلات مردم با تشکل های اجتماعی بود که موسسه سبـزکاران بالان برآن شد  تا با برگـزاری نخـستین جشــنواره ملی عکس سرمایه اجتماعی جامعه را متوجه  اهمیت و وجود چنین سرمایه ارزشمندی کند تا در راه افزایش هرچه بیشتر آن  همه باهم آگاهانه گام برداریم.
موسسه سبزکاران بالان،سازمانی است غیردولتی، غیرانتفاعی و غیرسیاسی که از  سال 1380  تا کنون به طور رسمی در  راه حمایت و حفاظت از محیط زیست   با تکیـه بر دانــش  و تجـربه بومی، کار مشــارکتــی و  توانمندسازی  جـوامع   محلی تلاش می کند.بی شک آگاهی رسانی درباره سرمایه اجتماعی و تلاش برای  بالابردن آن ما را برای رسیدن به اهدافمان توانمندتر می کند.  نخستین دوســالانه ملی عکس سرمایه اجتماعی با محوریــت"سرمایه اجتماعی  در منطقه هیرکانی"  در زمستان 1392 برگزار شد. منطقه هیرکانـی به جنگل های باستانی باقی مانده از دوران سوم زمین شناسی  گفته می شود که سه استان گیـلان،مازنـدران و گلستـان را در بر می گیــرد که  جدای از جـنبه اقتصـادی/زیبایـی شناختـی/تنوع زیستــی و ...، ریــه کشور و  حتی نفــس خاورمیانه استکه در حال تخــریب و انقــراض بوده و به حمایت  همه ی مردم نیاز دارد سبــــزکــــاران با شنــاســانــدن این سرمــایه طبیعــی توجــه همگــان را به  مسئولیت اجتماعی در برابر این تنها بازمانده دوران سوم زمین شناسی جلب  نمود. در این جشنواره 108عــکاس از سـراسر ایران با مجمــوع 669 عکس شـرکــت  داشتند. داوران همــگی از عکــاسان سرشـناس کشور و در سطح بین المــللی  بــوده اند. (آقایان کریم ملک مدنی، علیرضا عزتی، الوند رضازاده )   دومین دو سالانه ملی عکس سرمایه اجتماعی با موضــوع به تصویر کشیــدن  جلوه های سرمایه اجتماعی و بخش ویژه با موضوع آب و سرمایه اجتماعی از  نگاه هنرمندانه عکاس با هدف افزایش سرمایه اجتمـاعی و کشف آن توســط  چشمان آموزش دیده هنرمندان برگزار شد در این دوره 164عکــاس از سراسر ایران با مجموع 1660 عکــس در دو بخش  اصلی و ویژه شرکت داشتند .  داوران این دوره آقایان کریم ملک مدنی، داوود عامری، شباب گلچین بودند. با کم شدن جنگل ها و زیاد شدن جمعیت، آب عنصر پایداری حیات است. سرمایه اجتماعی نقش بسیار مهمی در مدیریت منابع آب دارد مانند: همکاری و مشارکت در مرمت مرزهای زمین های کشاورزی، تقسیم بندی نوبتی آب  و راه های حمایت آن، احترام به ارزشمندی آب و .. از این رو در دومین جشنواره عکس سرمایه اجتماعی موضوع آب و احترام به  آب در بخش ویژه جشنواره وارد شد.

منطقه رویشی هیرکانی که همچون نوار سبزی بر روی شیب های شمالی سلسله کوه های البرز و سواحل جنوبی دریای کاسپین قرار گرفته، 7 درجه طول و  2 درجه عرض جغرافیایی را می پوشاند. این ناحیه از حوالی آستارا در شمال باختر استان گیلان تا نزدیکی گرگان در شمال شرق ایران امتداد می یابد. در این محــدوده جغرافیایی، 3/6 میلیارد هکتار جنگــل که حدود 6/0 میلیارد هکتار آن حفاظــت شده است، چهار پــارک ملی با وسعـت 050،124 هکتار و  در برگیرنده حدود 35/6% کل پارک های ملی کشور، پنج اثر طبیعی ـ ملی با وسعت 524،5 هکتار که شامل حدود 25/16% از کل وسعت اثرهای طبیعی- ملی  کشور، 10 پناهگاه حیات وحش با گستره 874،88 هکتار که شامل 59/1% وسعت پناهگاه های کشور و 18 منطقه حفاظت شده با وسعت 023،257 که شامل  89/2% وسعت منطقه حفاظت شده کشور می باشد را در خود جای داده است. از نظر  تقسیم بندی جهانی، این جنگل ها از جنگل های پهن برگ خزان كننده با اقلیم نیمه مدیترانه ای مرطوب و ویژه این حوضه هستند.  با توجه به رشد صنعتی پس از جنگ جهانی دوم در اروپا، جنگل های هیرکانی و ارسباران به عنوان بخش مهمی از ژنوم جهانی برای تکثیر و تولید بسیاری از  گونه های جنگلی در اروپا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از این رو بخشی از این منطقه به عنوان دخیره گاه زیست کره به ثبت جهانی رسیده و بخش  دیگری از آن نیز در انتظار ثبت است.